Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Globalizarea si migratia in crestere la nivel global a rezultat intr-un numar mai mare de medici care lucreaza in alte state. Medicii straini sunt de exemplu, foarte prezenti in Australia, Germania, Finlanda, SUA etc. In SUA, unul din 5 medici au primit calificarea in afara tarii.

Lucrand in tari diferite medicii au o experienta diferita, dar in acelasi timp, au probleme similare, cum ar fi diferentele culturale, invatarea noilor rutine, utilizarea unei limbi noi. Comunicarea interculturala devine o problema importanta in domeniul medical si in educarea personalului din domeniul medical. Analiza comunicarii dintre medicii straini si pacientii lor sau colegii lor, poate reprezenta un material bun de cercetare in programele de training pentru a minimiza cat mai mult posibil impactul negativ al multiculturalitatii.

Rezolvand problema comunicarii se vor vedea clar rezultate in domeniul serviciilor de sanatate care se vor imbunatati. De asemenea, o astfel de analiza poate sa aiba o contributie valoroasa pentru teoriile comunicarii interculturale sau pentru studiile de cercetare.

Cumunicarea in domeniul sanatatii nu este o zona noua de cercetare. Au fost facute studii in mod individual in mai multe discipline cum ar fi antropologia, sociologia, medicina si lingvistica, fiecare investigand relatia intre medic si pacient si intre medic si personalul cu care relationeaza, studiu realizat din diferite puncte de vedere, insa cercetarile care il vad pe medic ca pe un strain sunt foarte rare.

Cele mai multe studii care investigheaza influenta diferentelor culturale intre medic si pacient se focuseaza pe situatiile in care pacientul este strain. Aceasta inseamna ca diferentele culturale sunt intre medic care are puterea institutionala si apartine unui grup dominant in societate si pacient care nu reprezinta un grup dominant si care experimenteaza probleme lingvistice.

Unul dintre putinele studii care il privesc pe medic ca fiind strain este studiul Erickson care analizeaza interactiunile dintre vietnamezi si polonezi si pacientii lor americani. Fiecare grup de straini primeste sugestii pentru comunicarea eficienta cu colegii si pacientii inca din momentul in care ajung sa lucreze in spital.

Desigur, de cele mai multe ori, aceste sugestii nu au niciun fundament real, iar medicul va descoperi la fata locului care sunt cele mai bune metode de comunicare.

Adaugă comentariu

Articole similare

Model Scrisoare de Intentie

Mai jos aveti cateva modele, daca doriti sa comple

Locuri de Munca Alba - Alba Iu

Oferta locurilor de munca din judetul Alba, respec

Locuri de Munca Arad

Oferta locurilor de munca din judetul Arad. Ofert

Locuri de Munca Argeș - Pitest

Oferta locurilor de munca din judetul Argeș , resp

Locuri de Munca Bacau

Oferta locurilor de munca din judetul Bacau. Ofer

Locuri de Munca Bihor - Oradea

Oferta locurilor de munca din judetul Bihor, respe