Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

In Romania, exista o cerere din ce in ce mai mare pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate. Fie ca este vorba de traducatori, instructori auto, taximetristi, producatori produse handmade, animator petreceri si lista poate continua, toata lumea vrea sa intre in legalitate si sa ofere chitanta pentru serviciile sau produsele oferite. Insa care sunt pasii de urmat pentru a deveni o persoana fizica autorizata si care sunt implicatiile financiare?

Persoana fizica autorizata – prevederile actuale

Pentru a deveni persoane fizice autorizate, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca aumite conditii. Astfel, trebuie sa desfasoare activitati economice permise prin lege, prin forta de munca proprie, sa aiba 18 ani impliniti si sa aiba un sediu profesional asupra caruia sa detina drept de folosinta, declarand ca indeplinesc conditiile de functionare din punct de vedere legislativ in domeniile sanitar-veterinar, sanitar, protectia muncii si protectia mediului.

Pentru a se inregistra in registrul comertului, persoanele in cauza trebuie sa rezerve o denumire pe care sa o depuna la Oficiul Registrului Comertului din localitate, sa dovedeasca faptulca detin un sediu social, sa depuna un dosar de inregistrare care sa detina toate actele cerute chiar si cele care sa ateste pregatirea profesionala si experienta.

Procesul de obtinere a statutului de persoana fizica autorizata este destul de simplu si nu dureaza foarte mult. Important este ca oamenii sa stie ce implicatii are acest statut si cat trebuie sa plateasca in urma acestei decizii. PFA platesc un impozit de 16% pentru veniturile realizate, CAS sau contributia de asigurari sociale si CASS contributia de asigurari de sanatate. contributia la casa de pensii se plateste trimestrial, in rate egale, insa exista si alte contributii faculative in cazul in care persoana in cauza vrea de beneficieze de indemnizatii pentru concedii medicale.

Mult-ravnitul statut de persoana fizica autorizata este usor de obtinut si astfel exista certitudinea ca prin serviciile prestate sau produsele vandute nu se incalca legea iar contributia la sistemul de pensii si la  asigurarea de sanatate este platita!

Adaugă comentariu

Articole similare

Model Scrisoare de Intentie

Mai jos aveti cateva modele, daca doriti sa comple

Locuri de Munca Alba - Alba Iu

Oferta locurilor de munca din judetul Alba, respec

Locuri de Munca Arad

Oferta locurilor de munca din judetul Arad. Ofert

Locuri de Munca Argeș - Pitest

Oferta locurilor de munca din judetul Argeș , resp

Locuri de Munca Bacau

Oferta locurilor de munca din judetul Bacau. Ofer

Locuri de Munca Bihor - Oradea

Oferta locurilor de munca din judetul Bihor, respe